Kerékpártúra a Dráva mentén

Barcs a fővárosa a „Három folyó Nemzetközi Kerékpártúra” magyarországi, 230 kilométeres szakaszának.

A Három folyó kerékpáros túraútvonal egy INTERREG projekt részeként 2007-ben került kijelölésre Barcs és Mohács között, mint az országos „Dunántúli Határmenti” kerékpárút egyik része. A Három folyó elnevezés a kerékpáros turisták számára 2007 óta a kiváló természeti állapot, az érintetlen Dráva menti táj, az elevenen élő népszokások, a legmediterránabb magyar régió gasztronómiai és borturizmusát összekapcsoló fogalommá vált.

2019 őszén történt meg a műszaki átadása a Barcs és Drávatamási között elkészült új kerékpárútnak, amely egy 270 millió forintos pályázatból valósult meg. A fejlesztés Barcs város és a horvátországi Verőce-Drávamente megye együttműködésében létrejövő, határon átnyúló EV13 GAP projekt része, amelynek egyik célja az volt, hogy ezen szakasz megépítésével az EuroVelo 13 nemzetközi kerékpártúra-útvonal hazai része teljes egészében kerékpározhatóvá váljon. Ezzel a szakasszal összekapcsolódott a magyar és horvát hálózat.

Barcs a Dráva menti kerékpáros közlekedés valódi csomópontjává vált. Az egykori határsáv nyomvonalán, csodás környezetben, sokszor közvetlenül a Dráva mellett haladó új Barcs-Drávatamási kerékpárút aszfaltozott, 2,3 méter széles és a 9 kilométeri hosszú bicikliútja mentén egy pihenőhely is ki lett alakítva. A horvát oldalon kapcsolódik hozzá a barcsi határátkelő és a Jankovich-kastély közötti kerékpáros összeköttetés. A kastélynál kerékpáros állványt alakítottak ki, illetve szerszámokat is találnak a parkolóban a kerékpárok megjavításához. A környéken végig alacsony forgalom mellett igazán jó minőségű aszfalton lehet tekerni. A kastély után Bušetina, Okrugljača, Starogradački Marof településeket érintve egy érdekes gyalogos függőhídon lehet átkelni ismét a Dráván, így betekinthetünk a folyó holtági világába is. Az idelátogatókat az online tájékoztatás mellett információs tábla és magyar-angol, illetőleg horvát-angol nyelvű térképek is segítik.

A Vasfüggöny nyomvonal az EuroVelo úthálózat legújabb 13. útvonala, amely Nyugat és Kelet Európa majdnem fél évszázados egykori megosztottságát szimbolizálja. Az útvonal magyarországi szakaszán számos látnivaló kapcsolódik valamilyen módon a Vasfüggöny emlékéhez. Magyarországon az út négy nemzeti parkon halad át, valamint átfedésben van öt már meglévő kerékpárúttal. Ezek: az osztrák és magyar gyógyfürdőket összekötő Termál Út, a Fertő-tó körüli bicikliút, az Írott-kő Naturpark bicikliút, a Vashegy-útvonal, amely Szombathelyet köti össze az Őrség kis falvai között kanyargó úttal, valamint a Három Folyó Kerékpáros Túraútvonal, mely Barcsot köti össze Moháccsal.

Az Amazon of Europe EuroVelo 13 („Vasfüggöny Nyomvonal”) dél-dunántúli szakasza IDE KATTINTVA érhető el.

Amazon of Europe EuroVelo 13
Az Amazon of Europe EuroVelo 13 („Vasfüggöny Nyomvonal”) dél-dunántúli szakasza